Saturday, September 3

rayaku dimelaka


well macam biasa, lepas sesuatu benda sure kita post mortem kan? so aku pun macam gitu lah, memandangkan lama sangat aku biarkan blog aku nie tanpa kata2 giler dari aku, keh keh keh...

alhamdulillah, raya tahun ni sempurna bagi aku, sempurna di kampung tapi belum tentu lagi di kelana jaya ataupun kat kampus, weee...sebenarnya bunyi macam lama je aku kat kampung, padahal sekejap sesangatnya,sempat 3 hari buka puasa kat rumah sana dan 4 hari beraya kat sana...
family pak usop + brahim bersama-sama nenek

raya pertama memang jadi azali tradisi family aku dan pakcik aku, duduk rumah layan tetamu, aku akan balik rumah nenek aku lepas sembahyang raya then terus ke durian tunggal, memang penat lah kan, orang datang dari pagi sampai ke malam, nasib lah orang-orang kampung nie faham kol 12 rumah dah tutup, aku rasa kalau kl 3, 4 pagi pun still beraya lagi....

alahai cik som, masak pun pegang handbag ker?
sayang bebenor yer

masuk raya ke-2, ktorg pulak sakan beraya, kali nie tak sakan sangat lah, pergi beberapa rumah je, 2 rumah sedara pakcik aku, lagi 3 rumah geng mengaji mak aku, memang kalau raya melaka, aku memfollow family je la..tapi kalau raya kat kelana jaya, maap la cik som hui, eden losap la kan, turn aku pulak sakan beraya, tapi aku belum lagi raya rumah sesiapa, hihihi

opsss sorry entry kali nie aku cerita raya je dan gambar2 yang aku attach nie kaum kerabat aku je, gambar aku?haaaa siapa yang kenal rupa mungkin ade terselit dua dalam gambar nie..eehehhehe

sekarang aku nak cerita lawak-lawak di kala raya menjelma..bagi aku lawak lah juga bila fikirkan balik tapi kalau ikut kesensitifnya idok ler, tujuan aku cerita nie ade makna...

cerita perihal nenek aku nie, dia da kureng ingatan, asyik berulang je soalan dia,yang paling kesian bila kelua dialog2 macam gini ..


**************************
masih lagi tersenyum

peristiwa 1: open house para keluarga sahaja di rumah ku

si taro : makan lah nek, tunggu apa lagi?kang sejuk
nenek : nie makan-makan kenduri kahwin siapa?
si taro : kenduri kahwin tora la nek..( kahwin?raya lerrr..)
nenek : bagus lah, jadi macam nenek, kahwin umur 13 tahun dan bla bla bla ( cerita nie mau dekat sejuta kali dia ulang)
peristiwa 2 : beraya di rumah geng mengaji mama ku


aku : nenek nak bihun banyak ke sikit?
nenek: ni rumah kau yer ?
aku : errrr....hah??( sambil tenung muka nenek dengan berubah wajah menjadi shrek sebab tak tahu nak jawab ape)..
nah kau boleh dia tanye macam gitu,padahal dari pagi aku keluar jenjalan sesama dengan dia and nie rumah last ktorg pergi,last-last terus aku blah and nampak akak aku gelak2, cisss
peristiwa 3: di rumah nenek ku

nenek : ramai juga ye orang datang beraya, raya haji kan ni?
mamaku : laa mak, bukan raya haji, raya puasa
nenek : oh ye ke, aku tak perasan
mamaku:....


dan berulang kali dalam 100 kali untuk hari tue ajer..
*******************************
pembantu dayang, tuan puteri , ketua dayang

apa aku nak sampaikan lah kan, sesiapa ada kaum keluarga yang ade penyakit alzheimer atau dementia kena bersabar sesangat, sebabnya memang diorang ni lupa apa yang dia buat and kata, dan setahu aku penyakit nie berketurunan

aku bukan nak mengaibkan nenek aku, but nak mengingatkan korang semua, sebelum terlambat atau terkena, mental dan fizikal kene mantap untuk jaga orang macam gini, kesabaran kene tinggi, jangan lah bagi dia pegang duit bebanyak, kene kebas dek orang je if orang tau kalau ade penyakit nie.

dan lagi satu, sesiapa yang ada habit buat-buat lupa, blur tak kene tempat, berangan sampai tak focus keadaan sekeliling, berubah lah, sebabnya habit nie lama-lama akan makan diri kita balik sampai ke tua, habit buruk macam gini boleh menyusahkan orang lain juga, ingat tue...

back to topic, hal nenek aku ni, kalau duduk reramai memang boleh jadi lawak, macamana pun ktorg semua melayan je zaasss bak kata zizan, tapi layan-layan lama-lama terus sonyap sebab letih asyik menjawab soalan yang sama je...muehehheeh

yang nie paling special,
reban ayam rumah nenek aku siap ada jam
kau mampu?

makin panjang cerita, nanti aku sambung lagi perihal raya ok...adios dan selamat menikmati gambar-gambar awek cun dalam enty nie..muahahhaha,btw macamana dengan raya korang?best??


**************************************
FULL STOP

missblurry

6 ,000 yang sedang blur:

Saiazuan said...

raya zuan taun ni biasa2 je..

.digital kelok said...

raya tahun ni best tapi baca crita raya ko lg best! hahaa.. lawak2..

misSbLurRy said...

saiazuan,

sama la...biasa juga thn nie

misSbLurRy said...

digital kelok,

untung lah raya kau meriah kan....

Fi A. said...

ngahahaha. melaka. sama sama. hee. reban ayam nenek lu terbaaikk! ;p

edzlin007 said...

atuk saya pun ada masalah ini. dia selalu buka puasa 7pm, suka keluar rumah jalan2, pastu tak ingat cara balik. mmg kena byk bersabar jaga :)

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin