Sunday, December 11

hutang diploma

klik untuk gemukkan diri

cuba korang perhatikan penyata kira-kira aku kat atas nie dan sila fahamkan,ini hutang aku time aku buat diploma dulu, yeah aku dapat separuh je dan alhamdulillah juga kau dapat separuh, tak la banyak aku nak ganti balik.

dan separuh ni juga lah bantu aku dapatkan sekeping diploma yang masih terletak di bawah katil aku, miahahha,gaya macam tak hargai je kan,aku dah tak tahu nak letak mana dah sijil2 tue, so aku hentam je dalam box dan bawah katil,

well apa aku nak sampaikan, alangkah bagus dan tersenyum riang nya aku kalau baki hutang tue sentiasa kekal pada angka RM 0.00, miahahahah, PTPTN tetiba baik hati free kan pinjaman aku, phew syok nya kalau ini berlaku kan..

by the way, aku dengar cerita tahun 2013, PTPTn nak kurangkan pinjaman?sebab terlalu banyak hutang yang orang tak langsaikan,betul ker?kesian siapa nak sambung study tue,sudah la kos tinggi, phew, for those yang meminjam PTPTN nie,sila2 lah bayar..

jangan lah nak asyik blame kata PTPTN ni tipu la apa la, sedangkan bila tanya dah start bayar ke belum, jawapan belum, or jawapan yang dapat, aku bayar rm 50 je setiap bulan, then ko nak blame PTPTN tipu sebab tak pandai2 kurang pinjaman kau?wei bodoh!!! kalau kau pinjam 15k or 30k,then ko bayar rm 50 sebulan, logik ke pinjaman kau turn sampai 2-3k setahun?

banyak aku dengar cerita buruk dari yang baik bila cerita hal hutang, biasa lah kan, manusia, bila senang mana fikir segala helah itu ini, tapi bila susah nak membayar nya, macam2 keluar, sudah2 la, dah tahu pinjam,pandai2 la bayar ok, tindakan korang ni bagi kesan kat orang lain yang beria nak sambugn study.

sila jangan pentingkan diri sendiri, gaji rendah sekali pun berusaha la bayar hutang,kalau boleh pakai iphone,ipod,ipad,pad kotex, pakai kereta besar-besar, kenapa hutang pelajaran yang menolong korang dapat segala kemewahan itu dan korang tak mampu nak bayar balik kan?fikir2 kan lah.


*************************************

FULL STOP
missblurry

6 ,000 yang sedang blur:

nadey said...

aku seram gile bile tgk iklan ptptn rase nk demam!!!!!

Jia Nur Fizza said...

wahhh...banyak tu...not dat easy to pay back..wuwuwuwuu..-_-"

misSbLurRy said...

nadey,

mesti ko lagi demam tgk ko nyer kan?ahahah

misSbLurRy said...

jia nur fizza,

nie br sebahagian, i ada lg hutang around 30k utk degree,heheheheh, yeah bukan senang tp no reason utk tidak bayar balik

Edzlin said...

selalu bayar...tapi Ujrah tak dapat lagi....tu je yg ku kureng pasal PTPTN hehe.

misSbLurRy said...

edzlin, tgk ujrah kat website nie

http://www.ptptn.gov.my/gateway/