Sunday, June 19

fikir guna otak bukan tapak kasut!!


morning all, finally aku cuti hari nie, ikut hari memang nak kerja je, tapi tak ape lah, rest lah, kesian tengok badan aku asyik letih je...tapi aku terpaksa juga bangun awal coz kene hantar duit float, aiseyh aku tak faham betul system tue, wat eva lah !!

well, aku nak cerita yang mungkin bagi pengajaran untuk aku dan bagi korang disana bukak mata sikit, aku tak ingat bila benda nie berlaku, seingat aku hari tue hari jumaat lepas kot, aku telah di tegur oleh mat bangla tolak troli, yes kerja dia cari troli giant then susun tepi kedai aku a.k.a depan pintu masuk giant..

biasa lah kan, kalau dah kerja dalam mall, setiap inci manusia yang kerja dalam tue sure kita kenal, macamane pun mesti kita tegur menegur, so nak jadikan cerita mat bangla nie tegur aku, sebab dia nampak aku beli makanan, aku memang beli makanan setiap pagi pukul 10.30 untuk di makan pukul 1@2 petang,apsal awal sangat?sebab aku beli dalam giant murah+berbaloi,

dia tanye aku, " sudah beli makanan ka?mau makan ka?", aku yang penat-penat( kononnya) agak tercengang kejap, " a'ah, biasa lah nati orang ramai, makanan abis" then dia tanye lagi, " tarak masak kat rumah ka?", ah sebok lah kau, malangnya mulut aku berkata " tak sempat la,beli aja, rm 1.70 je maa"

dengan senyuman paling manis dia bagi kat aku " sudah kawin ka?suami kerja mana?", damn, tanya soalan maut la pulak..aku pun cakap lah yang aku belum kahwin lagi, then dia blah, fuh lega..tengah aku susun buku novel, sekali dia menyelit lagi and tanya lagi macam-macam soalan, siap mengayat, yes dia mengayat..paling part tak boleh blah dia cakap macam gini " u ada ic ka?awal-awal lagi saya suda tau u belom kawin, umo brapa?", dalam hati aku dah fikir bukan-bukan lagi-lagi bila dia cakap " u ada ic senang, i tak ada ic, susah, mau niaga pun tarak bole,u ada ic boleh niaga, i nak cari orang ada ic, u manis ma, u hati baik, dah lama i tengok u,kita keluar minum, kawan-kawan dulu, nanti lepas kahwin, i bagi duit, duit i banyak kita niaga"


nah kau, tersentak terus aku, banyak kali dia ulang ayat "kita kawan-kawan, keluar minum-minum", memula sumpah aku blur, aku tak pickup apa yang dia nak sampaikan then dah kali ke 3 dia sebut, terus aku teringat yang kawan aku si eppy pun kene ngayat benda yang sama, ajak kahwin sebab nak bukak bisnes, padahla kawan aku tue pengkid kot, aku dah naik seram dah, terus aku cover balik aku kata nak kahwin awal tahun depan...

entah mamat mana aku main petik je, muka confident tahap itik punye, padahal aku dah tergagap-gagap, gilak punya mat bangla, 3 kali juga aku mengulang kata kahwin, sambil tue tangan aku asik lentik lentik tunjuk cincin kat jari aku, harap-harao dia paham, eh kejap, bangladash kahwin ada juga kan cincin?then dia blah, fuh lega aku, walhal mengigil lutut aku,

mana tidak nya, aku kerja situ insyAllah lama, sampai raya nanti, mamat tue pulak selalu lepak tunggu troli sebelah kedai aku, takkan nak mengadap je kan?itu pun masa aku duduk termenung aku ternampak dia ngintai-ngintai then senyum-senyum lagi, damn shit lah, memang aku geli sungguh, selama aku kerja dalam mall tue, nie first time aku jumpa mat bangla desperate nak bukak bisnes kat malaysia, before nie aku siap kerja dengan bangla lagi, steady je..


macamana pun pengalaman nie memang buat aku more berhati-hati,dan pada gurl out there, if golongan pakistan + banglasash nie tetiba tanya dah kahwin ke belum atau ada ic ke tak, cakap je dah kahwin dan tak ada ic, cakap je korang ni pun foreigner juga, unless memang korang target nak kahwin dengan diorang....ngeri siot, dah lah semalam nak closing pun aku kena jugak tapi dengan pakistan, lepas nie memang aku takkan guna jalan yang sama je bila nak balik rumah,dah lah jalan kaki sorang-sorang, wooo nauzubillah, mintak di jauhkan....

***************************
FULL STOP

missblurry

8 ,000 yang sedang blur:

missgee said...

Hati-hati..
Pandai2 bawa2 diri...

misSbLurRy said...

yer betul, hati2 yer.....banyak muslihat di luar sana

nelly said...

tajuk hot tu !

WaNi^^ said...

hati hati !!
mcm mcm boleyh jdi kat luar sne tu , hee

http://inibelogaque.blogspot.com/2011/06/wordless-wednesday-3.html

.digital kelok said...

hahaa..kene ngorat! :p

misSbLurRy said...

nelly,

ahahaha.....

misSbLurRy said...

wani,

btol...tue aku sokong

misSbLurRy said...

digital kelok,

bangla tue smart wei....tuck in lagi..ahhahah