Saturday, June 4

respect ker tue?


apa itu respect? definisi hormat adalah kita hormat pada seseorang yang mungkin lagi senior dari kita, atau orang yang lebih berpengaruh dalam life kita dan sebagainya,..macam-macam cara kita boleh tunjukkan kerespectan kita kat seseorang kan...

tapi selalu nya bila sebut respect, mesti ada kaitan dengan umur, that means orang yang lagi senior dari kita, dan kita akan panggil dengan pelbagai gelaran, tuan, puan, akak, abang and others..

tapi bila seseorang tak memanggil gitu, adakah ia nya kurang ajar? tak..bagi aku itu semua subjective, terpulang pada kita nak panggil atau tidak..tak bermakna kita tak panggil mereka dengan gelaran itu kita tak hormat diorang .. its totally NO, REPEATING IT'S NOT!!

kenapa nak marah bila orang tak panggil korang dengan gelaran tue?untuk apa?untuk tunjuk diri tue lagi tua dari korang?atau nak tunjuk korang lagi berkuasa?MUN a.k.a IF dalam sesuatu organisasi formal, memang yes kene ada gelaran...nama pun formal kan...

tapi kalau sekadar biasa2 tak perlu la kot...ada apa dengan gelaran?kalau dipanggil dengan gelaran sekali pun dari seseorang tapi cara komunikasi sangat teruk, better tak payah ada gelaran tue kan??jikalau beza umur yang melampau sampai 10 tahun and above, itu logik lah, tapi setakat beza setahun dua, mungkin tak perlu...

yes, aku tahu setiap orang ada cara nya rasa hormat mereka,dan membuatkan kita lebih rapat dengan seseorang tapi tak perlu terlalu menunjukkan, dan mereka yang rasa lagi tua yang beza setahun dua nie, tak perlu nak terasa andai mereka tak memanggil gelaran tersebut, be nature ok...

eheheh ini bukan entry marah or tak puas hati, aku cuma mengatakan sesuatu sahaja yang mungkin akan pandang aku secara rendahnya bila aku tak memanggil gelaran2 tersebut..dan kadang2 boleh di salah anggap bila memanggil abang atau kakak, dengan mengatakan ada skandal or menggedik bagai dengan orang tersebut...


yang penting be your self, kalau rasa perlu untuk memanggil sebarang gelaran just go on, if not, just say their name it enough, walau macamana sekali pun, komunikasi yang bijak adalah cara yang paling bijak untuk menjaga imej diri sendiri, dengan hanya komunikasi kita mampu mengetahui their attitude, so beware, weeee


aku tau, mesti ada yang setuju ada yang tak dengan kenyataan ini, tapi terpulang lah kan, cuma apa aku nak tekan kan, konsep senior dan junior sangat aku tak suka, yang membolehkan kejurangan ada di situ, yang sebenarnya kita semua sama, tidak kurang dan tidak lebih,.. 

peep out there, yang bakal jadi pelajar fakulti perhutanan, UPM, welcome to forestry family,and dont ever call me any gelaran, okeyh!! peace !!

*muka aku nampak sombong + garang, but im not, dalam hati penuh dengan salju-salju danau rindu....kui kui kui


***************************
FULL STOP


missblurry

5 ,000 yang sedang blur:

missgee said...

Agak panas..
Penerimaan bergantung kepada
penilaian seseorang itu..
Keterbukaan harus ada di situ..
Tak perlu marah..
Kalo tak suka bulih tegur
untuk hubungan yg lebih mesra.. :)

misSbLurRy said...

missgee,

dat rite..itu yang aku nak sampai kan....xperlu marah andai tidak di panggil dengan apa2 gelaran

.digital kelok said...

bg aku rasa hormat tu ade dlm diri masing2 thadap ssorg tu.. bukan ade pade ape yg dia gelarkan terhadap org tu..

kawan aku lg tua dari aku pon aku tak panggil akak, abang segala.. tapi aku hormat mereka.. haha..

misSbLurRy said...

digital clock,

ohyeah, same to me....aku akn panggil if aku nak rasa panggil...

dan ade juga staff2 fakulti aku ...aku panggil akk n abg....bila aku rapat sahaja...if not..more to encik or puan

zacky ~786~ said...

waaa..~ bagus2.. stdy molek2 eh nanti.. :)