Sunday, July 3

buat keputusan dengan bijak

sebelum aku mulakan cerita yang aku janjikan tue, aku nak cakap yang aku tak jadi kerja kat kedai kasut tue, aku dapat bayangkan apa akan terjadi kalau aku teruskan kerja selama 2 bulan kat situ...kenapa?nati aku huraikan satu persatu..buat masa nie aku menganggur tunggu gaji masuk...weee

well cerita pasal benda bengong yang tak seberapa bengong adalah, eheheh aku termasuk tandas yang orang sedang tengah kencing...ok fine!! mungkin salah aku mungkin aku tak bersalah, ceritanya begini...

aku naik tandas tingkat atas sebab bersih sikit banding aras aku, tandas tue cuma ada 3 bilik jer, bilik tengah memang berkunci and bilik no 3 pulak hos tue masuk dalam mangkuk jamban, memang tidak lah aku nak guna tandas tue kan??so nak jadi cerita ada minah indon nie guna tandas no 1, yang kawan dia pula tengah layan diri kat depan cermin...



so aku memula tengok juga kat pintu tue kot lah kunci ke ape ke kan, tapi aku tengok tanda dia colour putih so confirm2 pintu tak kunci, aku dah memang tak boleh tahan nak kencing dah, aku pun memula tolak sikit, cam ragu-ragu jugak coz pintu tue tertutup rapat...

then bila aku tolak pintu sikit..tak ade pun orang respond, aku anggap toilet tue memang tak ada orang, so aku pun melangkah lah setapak and bukak pintu tue, sekali aku terkujat kejap coz nampak muka orang, damn!!!! ada manusia, ok ada manusia..!!! terus muka aku kebas, nak kata malu tidak tapi aku tergamam, nasib aku tengok muka dia and toilet tue jenis toilet duduk, cuba korang bayangkan kalau jenis cangkung??? dang!! mimpi ngeri giler, confirm aku nampak ehem beliau...arggg!!!



terus aku keluar tutup balik pintu, pandang minah kat cermin gelak-gelak kata ada orang, rupa-rupanya kawan dia...konon nak jaga pintu tapi bantai berangan kat cermin, dah nampak aku nak masuk bukan nak ditegurnya, giler!! tapi aku wat derk je..ahahah aku tak ada perasaan coz aku memang tak tahan langsung nak terkencing..ahahha budak tue keluar toilet sengih-sengih nak tak pandang muka aku...malu lah tue....tue lah lenkali kunci pintu...ni tak...giler!!terus aku teringat masa kat PD aku nak mandi kat toilet and ternampak jugak minah indon dok bantai mandi bogel!!!

gilak jijik, walaupun aku tak rela nak tengok dengan segala hutan amazon nya, tapi ku jeling-jeling jugak beberapa saat...ahahah rezeki beb rezeki....sengal lah..please lah behave sikit kat public, jangan wat show sesuka hati...aiya....



alrite now kisah kerja kedai kasut, hurm aku malas nak berkejra dengan orang banyak cerewet, aku tahu suatu hari nanti macamane pun aku kene hadapi, but kalau cerewetnya aku dapat gaji 5 6 7 ribu aku tak jadi masalah, tapi aku takkan jadi sengal dengan rules yang entah ape-ape untuk gaji basic rm 600, kepala hotak dia...nak tau ape rules dia..kejap aku listkan mana ynag aku ingat ok...

the rules :

1. must serve customer and push them to buy something ( standard tapi tak perlu nak bodek sampai orang rimas..aku serve macam biasa but dia marah aku..aiya )

2.lewat masuk kerja tolak rm 5 untuk 1 minit 
3. lewat 10 minit 3 kali dalam sebulan terus tolak elaun rm 60 ( elaun rm 100)
4. you kerja sini, jangan fikir nak gaji jer, you kene fikir pasal sale juga, itu 
PENTING ( adalah juga dekat 10x dia ulang)
5. min personal sale untuk isnin-khamis adalah rm 500 (waklu)
6. untuk jumaat-ahad rm 800 (gila)
7. kalau ada terjumpa kawan, jangan bersembang, i cukup pantang ok??

ok, sebenarnya ada banyak lagi, aku dah tak ingat, 4 jam aku kat situ, banyak dia warning dari mengajar, aku bukan tak boleh nak kerja dengan rules, before nie pun aku pernah kerja dengan Chinese, ok je steady je, cakap pun polite even serious..bukan tak boleh terima cabaran tapi biar beragak sikit...

dengan kedai kasut tak ada jenama and baru bukak dah nak target tinggi-tinggi, aiya tolonglah...aku direct je cakap aku tak nak kerja, aku bagi alasan aku tak boleh nak promote customers beli wadges tue, aku pun tak tahu barang-barang perempuan nie sangat, bukan tak nak belajar tapi cara dia sampaikan tue tak betul yang menyebabkan aku dapat bayangkan aku tak akan selese kerja situ..

budak yang kerja situ sampai berhutang dengan kedai, aku tak tahu apa masalahnye, tapi aku dengar elaun bulan lepas langsung tak ada dan bulan nie pun kene tolak, baru 1 hari bulan dah kene tolak, means hutang dari bulan lepas, gila kau?? dah lah basic bagi rm 600 je, almost kedai kat gaint tue basic rm 700-900, paling standard rm 800...adoi, biarlah, rezeki aku tempat lain...

nak jadi kuli, biar berbaloi, biar hati nie memang ikhlas nak kerja, jangan sampai kena tindas, jangan sampai niat asal nak cari rezeki bertukar nawaitunya ok, peep out there, fikir-fikirkan lah, jangan biarkan diri tue ditindas dengan bangsa lain, cari harga diri dan jaga se-elok yang mungkin..

good luck !!!

*******************************
FULL STOP

missblurry

12 ,000 yang sedang blur:

Amiey White said...

sebaiknya tak payah kerja kedai kasut tu .

ehem ehem ehem , ada gak perempuan macam tu ea. eewww

azwa amani said...

len kali kunci lah kan.. ape masalah tah tak reti kunci pintu.. huhuhuhu.. gelinya kalau tertengok :)

NuSaNa NoSa 91 said...

ahahahhaa~ xbleh bla part tandas tu.. malu kot.. syukur xterjadi mimpi ngeri.. hohoho~ ^_^

.digital kelok said...

bahaha.. nasib baik ko x nampak ehem2 dia dow..adehh. giler steady x kunci pintu. gahh!!

aku paling setuju dengan : bukan x leh terima cabaran, tapi biar beragak sikit.. mmg betol. kalau aku pon x nak keje camtu. cerewet!

misSbLurRy said...

amiey white,

aku pun kekdg x kunci pintu...tp tgh2 pg kol 2 3 pg yg sah2 xde org...nie da la kat mall...gile..

misSbLurRy said...

azwa amani,

terus loya xmakan la jawabnye klo trnampak

misSbLurRy said...

keen,

pergggg....masalahnye diorg nie dtg 2 3 hari kat gaint mall...aku rasa bdk tue cam muka aku..ahahha

misSbLurRy said...

digital kelok,

memang aku x keje pun...tp ada jugak yang sanggup tue....mungkin b4 nie dia xpernah keje kot...idk..

bg aku tue da menjatuhkan bangsa lain..xperlu sampai mcm gitu skali kn..stakat kerja2 mcm gini je pun

Mohd Ridhuan said...

susah kalo keje mcm ni...
cr keje lain...
yang serasi ngn jiwa...
ehhehhe...
kenangan tu...
hehehhe
"Mainan Piano oleh Hazman Halid"

missgee said...

Tergelak baca pasal minah indon..
Ayat ko memang panas giler..
Hebat!!! :)

misSbLurRy said...

mohd ridhuan,

tau xpe kan.....ntah siapa lah yang boleh sabar dpt boss mcm gini

misSbLurRy said...

missgee,

aku pk2 balik pon...aku leh bantai gelak sorg2 kat kedai masa aku kerja kedai novel tue lg...

mmg lawak btol