Wednesday, October 20

dasar pencopek


sem ni aku duduk dengan orang lain dan terdapat dengan orang yang jenis suka meniaga, aku tak kisah dan aku tolong apa yang patut..ala meniaga air kotak and tin je..

tapi apa yang aku tak sangka, dia jual cuma letak kat luar bilik dan system yang dia pakai adalah look, take and free pay. yela nak suh diorg ketuk pintu bilik, nanti menganggu je plak kan. nak tak nak dia terpaksa wat system ni. tapi tu tak jadi masalah.



masalahnye sekarang, aku masih tak faham dan tak terfaham. ingatkan masuk ipta dah tak ada masalah pencopek, lagi-lagi bila duduk hostel yang hanya gurl saja tapi bila aku tengok sendiri depan mata aku, yang tokey air kotak ni boleh short sampai rm 40 dalam masa 5 hari di bulan puasa, aku jadi terkujat pula.

sampai sekarang macam tak ada solution kenapa boleh short, macam-macam aku tolong fikirkan. yelah, tak sangka duduk kat hostel gurl dan majoriti didiami oleh bebudak asper tapi kes bongek macam gini boleh jadi..

bulan puasa pula tue, dan hari ni pula dia short rm 16 pula, yang pelik dia cuma boleh short bila jual air dutch lady choc je, tapi bila ktorg buat eksperimen tuk jual air kotak biasa, langsung tak short pula..

ingatkan zaman kanak-kanak comot je kes curi mencuri ni, tapi sampai ke besar pun ada lagi, itu tak pelik tapi curik air kotak kot, bapak loser, gurl lak tue..mungkin habit kot, bila tak mencuri dia rasa diri dia penuh keimanan, dia rasa macam nak bertukar jadi babi hutan je bila tak mencopek...entah, aku sendiri tak faham manusia tangan panjang nie macamana perasaan sebenarnya...

andian blurry untuk si pencopek:

1. ambil air terus tak bayar ( hard core pencopek )

2. ambil air tapi bayar separuh ( sendiri diskaun )

3. makcik cleaner yang rompak ( tak faham tulisan zulu yang ada atas polystyrene kot )

4. customer fikir tokey buat amal jariah, bagi air untuk diminum


**************************

nota pencopek :

1. kalau aku nampak barang yang tertinggal kat lab or mana-mana, aku rembat je ...( pencopek ke 2? tak kot sapa suruh tinggalkan )

2. aku rasa kesian pada orang yang jenis pencopek nie sebab aku rasa diorg nie kurang kasih sayang sampai memberontak jadi pencopek..

3. si pencopek nie baik mati je la dari nyusahkan semua orang tapi kang bosan pula life, tak ada si bangang dalam cerita kehidupan.

***************************
FULL STOP
missblurry

5 ,000 yang sedang blur:

nadey said...

dems!!!!!!!! dulu aku tulis besa2....SAPE CURI...PERUT BERNANAH BERULAT....KO JWB NGAN TUHAN NANTI!

mmg berkesan weh try la

misSbLurRy said...

nadey,

owner air da putus asa....ahahaha....rugi wei...

aku rasa makcik cleaner r...dia bukan paham bhasa kalau tulis mcm gitu gak

nadey said...

adoiii tu la risiko ...nk meniaga kene ade care2 nye....care ni mmg berisiko ...xpe la jgn try care ni dh.....jgn putus asa...xelok la

Un Phat Lee said...

nampaknya sistem look tak n pay to perlu dirombak semula. ehe XD

misSbLurRy said...

nadey,

lg pun next sem dia da xde...ahahah boleh la dia cakap mcm gitu...

un phat lee,

nak dirombak wat system lain mcm tersusah plak...semua student wat system sama, yg pelik air choc je ade admire...hurm