Friday, February 18

hikayat merong mahawangsa


pagi tadi aku ke TGV KLCC atas jemputan kawan aku azreen fenner untuk tengok documentary hikayat merong mahawangsa..sebelum terlupa, nak cakap terima kasih kat aunty zahrah fenner, aunty zarina fenner and also KRU atas tiket tersebut....:)

alrite, aku jujur yang sejarah aku memang failed, dan aku jujur yang aku pernah dengar nama merong mahawangsa masa sekolah lagi, yang aku tahu dia lah punca kedatangan islam masuk ke malaya dan juga pedagang-pedagang dari india dan juga china. ini yang aku tahu....tapi rupa-rupanya ada lagi cerita sebalik tue....

sebelum aku cerita serba sedikit pasal merong mahawangsa ni, aku nak tanya kat korang, korang tahu atau tak pasal merong mahawangsa ni?? sila jujur....eheheheh, alrite aku akan kongsi sikit apa yang aku dapat info siang tadi...


******************************

sebenarnya ahli-ahli sejarah negara dah kaji yang merong nie datang dari goa india yang di ambil oleh warrior dari rome yang nak hantar rombongan kahwinkan putera rome dengan puteri china yang terkandas di goa dan merong ditawarkan kapal dan battalion jika dia setuju nak join rombongan itu .  

so secara ringkasnya, merong setuju kemudian patah balik ke tanah air dia tetapi terjumpa pulau yang bernama langkasuka. langkasuka atau nama betulnya kedah. kejadian nie berlaku sebelum masihi, dan segala zaman atau senang cerita pada kurun ke 2...gila lama kan??

ahli sejarah juga mengatakan merong nie adalah keturunan Alexander the great atau nama lain iskandar zulkanain, ada juga mengatakan yang merong nie adalah Alexander tersebut.....so tak tahu mana satu yang betul....bak kata yusry,mitos is mitos..history is history..no ones can claim its true or not..

korang tahu tak yang sultan muzzafar adalah keturunan merong? yes!! merong telah berkahwin dengan anak jati tanah langkasuka...hah? apsal pulak? ok bab nie aku dah mula pening, sebab nya ade unsur-unsur kedaulatan yang menyebabkan dia menjadi keturunan yunani dan menjadi raja di langkasuka...

hah mesti korang pening dan pelik dan bla bla bla.....kenapa macam gini dan kenapa macam gitu.....aku sendiri terkeliru tetapi dalam masa aku paham jalan cerita nya,,,,if korang nak tahu macamana boleh jadi macam gitu, mana asalnya kedah, apa kena mengena nya dengan merong dan siapa pula anak jati langkasuka....


korang kene tengok sendiri cerita merong mahawangsa, aku percaya korang tak akan menyesal tengok, bukan sebab aku dapat tix free pagi tadi or aku kipas susah mati KRU so aku kene puji kaw2....

tak sama sekali....tapi memang cerita nie sangat hebat dari grafik, set, costume, jalan cerita, audio and everything about merong memang superb...sekurang-kurangnya korang tahu asal usul kedah, asal usul keturunan korang yang for those datang dari kedah.

ah aku cerita banyak pun tak guna, jom ramai-ramai serbu hikayat merong mahawangsa 10 mac ini....



* mesti korang tak paham aku cerita sebab aku cerita tak habis, mana boleh..papehal kene tengok..ni introduce je...

* for those yang langsung tak minat cerita sejarah + aksi, jangan nak expect cerita nie kena dengan jiwa korang...

* tapi why not kita tengok sejarah kita sendiri yang lain daripada filem sejarah sebelum ini. 

* 100 thumb ups kat yusry sebab dia betul-betul study pasal merong mahawangsa and for his film..bro, i tabik u la...



******************************
FULL STOP

missblurry

6 ,000 yang sedang blur:

nelly said...

rajin ko promote cerita .
hehehe

misSbLurRy said...

nelly,

ahahah nie aku balas jasa dapat tix free......
lagi pun bagus wei.....sejarah kedah nie

qhais said...

xsabar nk tgk citer ni.....

misSbLurRy said...

qhais,

kan...aku pon..wajib tgk untuk aku

Cik Mulat said...

wah2..besh2...mesti tgk cter nie..

misSbLurRy said...

cik mulat,

btol...mesti kene tgk