Tuesday, February 22

self fish atau kurang pandai ?



sekarang aku nak serious sikit, ahahah sikit lah kan....bukan apa sangat pun, cuma aku nak cerita apa yang aku nampak dan apa pandangan korang pasal mereka yang aku akan cerita nie....

urm aku dah mula putar belitkan ayat, maklum lah, tatabahasa tungang langang gini lah jadi nyer, alrite...tak nak buang masa, aku cerita apa yang terbuku dalam hati aku...

*********************************

situasi 1

sebelum nie dia rakyat biasa ajer, biasa lah kan bila permintaan dan kemudahan yang disediakan tak penuhi citarasa dia, komplen sana sini...bising tak tentu pasal...cakap pun dah hilang budi bahasa yang konon nya sebelum nie bukan main elok lagi cakap....then entah macam mana, dia bantai join organisasi kat tempat dia duduk, dan jawatan tak la tinggi mana...

yang jadi hairan dan sengal tambah kebatakan nya pulak...bila sudah ada jawatan, kepoyoan lebih dari yang jawatan lagi tinggi....sebelum nie cakap pumpang pumpang, maki sana maki sini bila apa yang dia nak tak dapat....dan sekarang bila orang lain pulak yang jadi macam dia....komplen sana sini...secara bangang nya, dia berubah...manis mulut....kononya boleh settlekan masalah..

tapi apa yang didengari dan aku nampak depan mata....dia hanya bermanis mulut....tapi langsung tak begerak...kononnya boleh tolong selesaikan masalah...tapi apa pun tak nampak....adakah dia nie golongan self fish atau lupa diri atau jenis manusia golongan lalang??

situasi 2

dia nie jenis cakap tak reti nak fikir dulu, means cakap main lepas je sedangkan dia tak tahu apa pun situasi tersebut....errr aku terasa aku cakap skema lar...ahahah...rasa kekok plak....

alrite, back to topic, kekadang bila something happen terus je maki-maki..walhal benda tu boleh aje settlekan, masalah pun sikit je...bila ditegur pandai pulak nak maki orang tue, sedangkan orang tue niat punya lah baik, nak settlekan masalah dia...

senang cerita bad temper tak kenal tempat...itu bila kena kat dia, tapi bila kena kat orang yang berlaku depan mata dia, boleh pula pergi gelakkan," padan muka!! siapa suruh bla bla bla.." ...maksud kat sini, bila kene kat dia..dia marah..tapi dalam masa yang sama dia buat benda yang sama tapi dia tak sedar pun pasal itu..tang dia kene dia angin..tapi dia langsung tak fikir perasaan orang yang dia buat tue...paham kan??

so manusia nie golongan mana??ego?tak boleh ditegur? bodoh sombong?self fish??

***********************************


nota self fish atau kurang pandai 

1. aku tak tuju pada sesiapa, cuma aku nampak benda nie depan mata dan aku asyik tertanya-tanya....

2.aku mungkin pernah buat juga yang situation 2, tapi sebolehnya aku sabar...erm nama pun manusia, mana ada perfect...

3. macamana pun, sebelum kita buat something, cuba kita fikir diri kita, if kita buat gini, apa jadi kalau kena kat kita balik...kan??

4. karma ada kat mana-mana saja,sebelum terkena kat diri sendiri, fikir-fikirkanlah....anda yang menentukannya

**********************************
FULL STOP

missblurry

3 ,000 yang sedang blur:

Syafiq Rosli said...

beselah..hidup ini pelbagai cabaran dan dugaan yang dtg..:)

Misz said...

aku hehari buat muka serius. haha.

situasi 2 tu banyak aku peratikan ada dalam masyarakat kampus aku.

lastly,aku suka gamba gen tu. huhu

Amiey White said...

Hukum karma ~

amiey harap kena kat batang hidung org tu sendiri .

btw buka baju =.="