Saturday, November 6

tak perlu nak menghina



benda ini, banyak kali aku luahkan kat kengkawan aku yang seangkatan dengan nasib aku alami. ops!! sebelum itu, aku memang nak sound awal-awal, entri kali ini lebih kepada unsur-unsur curhat.

curhat aku kali ini, pasal course yang aku sedang ambil dan sebelum ini, diploma teknologi berasaskan kayu dan juga bacelor sains teknologi kayu.

masa aku belajar dekat poli aku boleh lagi terima yang orang memang tak kenal course aku. ok fine, tiga tahun aku cuba pertahankan sabar aku bila orang tanye apa kebenda course yang aku ambil.

ok, lagi sekali aku bagi tahu,untuk diploma aku belajar basic sahaja, standard la aku rasa benda ni. so aku lebih kepada teknologi,permesinan, pulp and paper, papan komposit, bisnes, wood design, dan tajuk project aku adalah DETERMINATION THE PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF GLASS FIBER REINFORCED BAMBOO LAMINATE.

untuk degree pula, aku belajar mendalam lagi then da specific kepada kayu, kimia, anatomy gentian, fizik, komposit, pulp and paper, bisnes, account, pemesinan, pembalakan ( subject ni menarik minat aku), silviculture, sukatan hutan, kuantitatif,economy, bahasa asing, dan lain-lain ( sebenarnye aku tak ingat subject aku, hahaha )

yang buat aku terasa terhina, bila di tanya, aku akan jawab macam di atas, tapi yang aku tak sanggup dengar bila mereka yang ada otak tapi letak kat bontot berkata 

" course apa tue? ahahahha ( siap gelak ok.), nanti kau jadi tukang kayu lah yer? "

woi bodoh, aku tahu course aku tak sehebat engineer, medic, pharmacy, tapi tak perlu hina aku macam gitu sekali, kalau aku nak jadi tukang kayu, baik aku pergi tuntut ilmu kat pakcik-pakcik, atuk-atuk yang mengukir kayu kat bidang IKS yang jauh lagi hebat dari pensyarah-pensyarah yang ada segala pangkat kat nama tue.

kalau aku nak jadi tukang kayu, tak perlu aku bersusah payah,buang duit kerajaan dan buang masa almost 6 year kat IPT ni. aku sedar siapa diri aku tapi sekurang-kurangnya jangan jadi katak kodok sangat, cover la sikit.

sekarang teknologi punya mantap, tapi kalau still guna otak zaman dulu, memang bangsa sendiri tak akan maju, mundur sentiasa, ubah lah otak dan pemikiran kau sikit.

kalau orang macam aku tak belajar pasal perkayuan dan perhutanan nie, gerenti lah kerajaan-kerajaan negeri sedap-sedap pergi bukak tender pembalakan untuk buat perumahan, yerlah, kalau terus macam gitu, lagi 10 tahun malaysia nie makin panas dan silap-silap tenggelam dalam laut.

banyak lagi benda yang kita jauh segala jenis jauh ketinggalan mengenai hutan kita sendiri dan sistem silviculture, sepatutnya kita bangga ada hutan yang ada dekat malaysia, sebab negara lain hutan mereka sangat miskin kalau nak tahu.

dan banyak lagi course pelik yang ada dalam dunia nie kalau kau nak tahu, tue kat german belajar mengenai mata gergaji jer, bunyi simple tapi itu lah yang payah, ingat senang nak manage mata gergaji untuk potong balak?

sudahlah, kalau rasa diri tue dah bagus sangat, jangan terlalu riak sampai terlupa berpijak pada bumi yang nyata, sampai lupa yang kita hidup macam roda. beringatlah wahai kawan, jauh lagi perjalanan kita, jangan cakap ikut sedap mulut, jangan cakap tanpa menggunakan otak, jangan jadi kambing kalau tak takut dengan air , ok dah merepek.

apa aku nak sampaikan, kalau rasa diri itu tak tahu apa yang berlaku dalam dunia ni, sila-sila ambil tahu, jangan tunjuk sangat diri tue masih gunakan otak zaman komunis, bikin malu je bro!!


**************************************
NOTA PENGHINAAN:

1. walaupun ambil course yang mantap, belum tentu lagi bila kerja, diri itu mantap kalau pemikiran tetap ke laut,  fikir-fikirkan.

2. hutan itu indah apa, banyak khazanah alam ciptaan Allah s.w.t yang wujud dalam hutan itu sendiri.

3. salah seorang peserta gadis melayu season 3 pun ambil course perhutanan,so what? gaya ayu pun boleh saja layan course ganas ni.

*****************************************
FULL STOP

"A loser doesn't know what he'll do if he loses, but talks about what he'll do if he wins, and a winner doesn't talk about what he'll do if he wins, but knows what he'll do if he loses."
missblurry

33 ,000 yang sedang blur:

Mr. Adachi said...

huhuu.....nyebokk japp..mnusia beb..
xpuass nk kacau2 idop org....pape pn yg kta wat bnde2 yg kte suka...kte taw bnde yg kta suka...bljr kna ikhls...kalo bljr mnde yg stkt gah pd nama kalo xska wtpe jgak kn...hehee...sybs beb..

misSbLurRy said...

mr.adachi,

yup btol tue, sekurang-kurangnya aku paham dan tau kemana aku nak pergi...kalau tah tahu tapi bertanya x jd masalah..yg kecewa siap memperkotak katikkan...xperlu...

Beruang Ketot said...

sabo... aku pon pnah gak cmni..
lagi susah nk trangkan kat makcik2 kat kg..
bila sebut je nama kos..
makcik2 tu bleh plak kata..
"DOktor la ni.."

What? erk.. ape2 je la makcik...
nk trangkan susah. iyela aje la.
moga Allah memberi petunjuk jalan yg benar lagi tidak mengelirukan. hehe

misSbLurRy said...

BK,

itu la psl, kalau makcik2 aku tak berapa kisah, paham situasi mereka
tapi nie budak-budak yang jenis pun di alam ipta and lepasan ipt,

azwa_amani said...

errmm...xpelah awak..yg pentg awak tahu ape awak nak jadi nanti...
same gak amcam saye...saye emk kos

pendidikan awal kanak-kanak

situasi hampir sama, org selalu cakap.

"jadi cikgu tadika, xyah blajar tggi, lepas spm pun leh jadi cikgu tadika"...

yg lepas spm tu mane baljar teori, mane baljar pedagogi,time kecik lah kene diberi pendidikan yg terbaik "..

errmm..saya senyap jerrr...kat malaysia nie, org x bukak minda lagi, die tgpk kerja yg simple tu mcm xpentg jerr...tapi awak percayalah, kat luar negara, kerja mcm nie dipandang tggi, lbh bnyk gaji dari dr...

hehehe..panjag plak komen...terpanjang lah awakk...hehehe sorie ek..

jemput singgah ke BICARA AMANI yerr..

http://azwaamani.blogspot.com

misSbLurRy said...

azwa_amani,

memang btol pun apa awak cakap tue..
pemikiran tak maju, susah lah golongan macam ni, kang ditegur kata sombong, ....

mizajaafar said...

huh..!!pndangan semua org terhadap kos yg relate dgn hutan ke,pertanian ke...seme nk gelak2..same goes to us..seme nk gelak bile ktorg ckp amek asaSI sains pertanian..mcm la lower class sgt nk amek mende tu..padahal pluang keje lg besar dlm bidang ni..ada yg siap dpt kos yg ad kaitan dgn agri,seme nk tolak..last2 xda tmpt kt ipta..padan muke..ahh,,benci la..
*ape yg ak tulis ni

misSbLurRy said...

miza,

oit makcik, membebel eh.....itu r psl kan...sedey kan...kalau yer nampak hina cuba jangan obvious, belum cuba belum tahu...

diorg tak sedar dan diorg lupa, tanpa hutan mana dtg oxygen?tanpa pertanian mana nak dtg mkanan?..

grrrr

missgee said...

Hanya jauhari mengenal manikam bukan??
Biarkan mereka..
Dorang bukan best pun..
so tak payah layan! :)

misSbLurRy said...

missgee,

tak layan pun tapi berbekas jauh di sudut hati...
gitu....

Shahrizah said...

Orang tak biasa dengan course tu, tak kenal, tak biasa terdedah, jadi mereka tak tau....maafkanlah mereka..

misSbLurRy said...

shahrizah,

memang tak biasa dan tak pernah dengar, sekadar bertanya tak jadi masalah tapi perlu ke memperkotak katik kan? perlu ke di pandang hina?

usrah said...

dalam setiap hal kebanyakan orang memang suka bersikap skeptikal, jump to the conclusion.Berfikiran cetek.

usrah said...

dalam setiap hal kebanyakan orang memang suka bersikap skeptikal, jump to the conclusion.Berfikiran cetek.

nadey said...

MB

weh...rilek la...aku pon same zoology...but the dorg akan ckp...balaj tggi2 xkn cuci tahhi binatang!!!!!!!! .....oh nanti jd zoo keeper la???

emm same je...tp aku xmarah la sbb bg aku...dh ramai sgt ckp cmtu...penat nk marah....dorg xtau n aku akan explain ....kdg2 aku ye kan je sbb penat....

nasihat aku sbgai kakak....dorg xblaja ape yg ko blaja..so make it as a proud!!! aku bangge dpt kenal org mcm ko...seyes aku xpenah dgr kos mcm ko!....

dun bother la any bunyian lalat ok!!!!! jgn marah2...chillll

Dreamer said...

Len kali ko tanya je dy balik pape yang ko dah belajar berkaitan ngan kos ko, tgk dy boleh jawab ke tak... Konon hebat sangat la tu.. Cehh..

misSbLurRy said...

nadey,

aku rasa course ko sangat superb, ingat senang nak jaga binatang...
kalau kita dah jaga rimau, dari dlm perut sampai mati kita jaga dia...

kerja kau klo kat luar negara. diorg gile bapak atuk nenek bangga jd zoologist seyh...

misSbLurRy said...

dreamer,

nati cakap lebih2 kata sombong,
apa aku mampu buat tunjuk dan buktikan

si biskut said...

wah pandai kamu gunakan perkataan curhat itu ya..hehe.

misSbLurRy said...

si biskut,

ahahahah, gua ngajuk kata2 KD...ahahah

f_aRa_aINa989 said...

x perlu nak hina..yg penting ilmu...
betul x?
=)

misSbLurRy said...

f_ara,aina 89,

btol tue, sekadar bertanya mengenai course tak jadi issue, tapi penghinaan itu yang menjadi issue...

faizs said...

dorang tu x mmg x paham atau xkan pernah paham kot.. huu..
ilmu pengetahuan tu luas. xde sempadan dalam menuntut ilmu..
belajar rajin2 ok.. chayok2.. =)

misSbLurRy said...

faizs,

btol tue, tak apa lah, mungkin cara hidup mereka macam gini, redha dengan keadaan sekeliling

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hai dear :)

well, im one of the people out there yg xtau ape course yg u amik. tp i do know that , ape2 pun yg u buat , tuhan dah tentukan rezeki masing2. btul x ? its ok if org nk kata apa pun. yg penting, u tahu god always be with u n dh bg yg terbaik utk u. people yg mengutuk course org lain tu , they have no respect to others and they are actually a loser because they know nothing about ur course lps tu nk kutuk2. wth kn? tp xpe, just keep it up ! i do always pray for ur success :)

misSbLurRy said...

nur-za,

saya tak kisah kalau course tak dikenali...lagi pun course nie terlalu sikit di malaysia walaupun berkurun lamanye wujud

yang saya kisah bila dihina sedemikian, but just forget those people, the important is i know what i do and my family always support me...ngeee

Emilia Emira said...

mmg laa cakap-cakap org tuh xpenting kan..tp mmg selalu buat kite mkn hati..
but apa yang penting...kita tahu apa yang kita usahakan..dan kita yakin ngan jalan kita..
semoga kita sama-sama berjaya...
(^_~)

nnt mkcik pkcik tuh akan sedar bhwa bkn sikit course yang wujud kat u neh..

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

yeahhh tahu pun ur family ada :) so keep it up sampai berjaya ! :)

Blog Leader said...

Betol nyer marah nie... Dalam hidup ni biasa la kene hina... Orang yang rasa diri dia hebat akan nampak org lain kecik jer bg dia....

Dan kebykan jenis ni xpenah rasa hidup susah untuk dapatkan sesuatu..

http://yourmusicenter.blogspot.com/

Diorang belajar pun benda yang da ada.. Tak perlu nak kaji2, buat research, project dan sebagainya...

Hanya perlu HAFAL saja... Kuar keje dapat gaji besar...

so diorang xtau ganas, mencabar dan susahnya course ni...

mie said...

lain orang..
lain pemikirannya...

dieya said...

sy setuju... asalkan ilmu yang berguna :)

misSbLurRy said...

emilia,

nie tahap sebaya, tue yg sedikit kecewa....tak ape lah.asalkan buktikan kat dorg

misSbLurRy said...

nur-za,

yeah, even family ade yg pendam diri kita juga....erm

BL,

memang marah, dah kene hina, benda tak buat salah pula kan

mie,

apa boleh buat...sabar je la

dieya,
memang berguna, kalau tak..xde la amik kan