Friday, November 12

tolan jang


tersebut al-kisah seorang wanita berjawatan misi di salah sebuah hospital terkemuka di negeri sembilan. disebabkan beliau seorang misi yang berdedikasi dan telah bekerja sangat lama di negeri sembilan, maka beliau telah ditukarkan ke hospital besar kuala lumpur.

bila misi ni ditukarkan ke hospital kuala lumpur, dia di letakkan di bahagian wad kanak-kanak sebab dia sangat mesra dengan kanak-kanak dan mempunyai perwatakan seakan-akan doreamon.

*********************************

pada suatu hari,si misi ini pergi kerja macam biasa lah. shift si misi pada minggu itu adalah shift petang. kerja si misi ni pada masa itu cuma perlu tengok keadaan pesakit dia, dan bagi ubat pada masa-masa yang telah ditetapkan oleh encik dokter. 

maka dengan penuh rasa tanggungjawab akan kerjanya, si misi ini pun pergi lah buat lawatan sambil jalan dengan penuh sopan dan tertib supaya si misi ini tidak tersungkur.

sampai di wad kanak-kanak, si misi tengok carta untuk menentukan pesakit mana yang perlu makan ubat. dan mangsa pertama adalah seorang kanan-kanak lelaki berumur 5 tahun. si pesakit ini mengalami cirit birit tanpa henti selama 5 hari.

di tempat kejadian....

si misi : hai jang, ekau macamano ? perot ekau okey tak? 

( disebabkan kerja dah lama dekat negeri sembilan, maka loghat si misi tak boleh di ubah )

si pesakit : taket lagi la misi, wuuu ( nanges )

si misi : hah yor lah, ekau sabo je la jang, kang makan ubek, ok lah tue.

si pesakit : baik misi..( redha je)

si misi : nah ubeknyo, tolan jang...

si pesakit: huh? uwaaaa tak nak tak nak...

si misi : eh budak nie, tadi ekau kato ekau sakit, nie aku bagi ubek,.. tolan jang..

si pesakit : tak nak...tak nak....malu....

si misi : ape ekau nie, aku suruh makan ubek jo....tolan la jang tolan jang..

si pesakit: tak nak telanjang...malu..nampak nunai...

si misi: larr...bertuah budak nie..aku suruh tolan ubek nie hah..bukan suruh ekau telanjang..jang jang...

si pesakit: @#$%^%#


***************************************
NOTA TOLAN JANG :

1. aku rasa bila kita pergi tempat orang, kita kena belajar untuk kenali budaya dan dialek tempat itu, kang tak pasal-pasal bergaduh pula.

2. misi adalah nurse

3. kalau korang dapat misi macam gini, jangan pula pergi telanjang eh...kang pengsan makcik misi kang.

***************************************
FULL STOP
missblurry

14 ,000 yang sedang blur:

ajelan said...

kikikiki...kalakar arr..tolanjang tolan..hehhee..org n9 sebut obat ubek la...xpe..good job
saya nak pendapat korang arr tentang hobi baru saya nie

sebabpe kalo nak berjaya kene sentiasa berkongsi..tul x?
sharing is caring

misSbLurRy said...

ajelan,

hah ye ke..ok2 thanx den betulkan....ahahah den bukan org nogori..maap yer

faizs said...

kalau orang bosau camno tu jang.. kahkah.. malu ah.. ^-^

misSbLurRy said...

faizs,

itu lah psl..nayo jang nayo

KERDILDESA said...

hahah . kelakar kelakar kelakar .
serius, aku suka baca blog kau beb . heee ~~~
^_^

misSbLurRy said...

kerdil desa,

ahahah thanx beb...

missgee said...

Apekah??
hehehehe..

TOLAN JANG.. adeh..hehehe

misSbLurRy said...

missgee,

ahahah pahamkah anda?

Raybond said...

haha... kena baca dua kali baru paham.. hehe.. :)


Johari Hamzah [dot] Com

misSbLurRy said...

raybond,

ahahahaha....aku yang tulis aku baca pun pening skali

Love is Life said...

lol...hahaha...

misSbLurRy said...

love is life,

ahahah jang jang

Sasa Al-Sharif said...

hah.. aku nak maki ni. nasib baik ada kata nasihat di situ. kalau tak nak suruh ustaz ujang ceramahkan ko. haha.. buat cerita nakal ya

misSbLurRy said...

sasa,

ahahah nakal ada makno jang