Wednesday, November 3

wo he hanyu

aku kena tulis karangan bahasa mandarin aku dalam 50 patah perkataan. dia dah bagi hint, aku tanya budak last sem, diorang cakap keluar tajuk saya dan kawan saya, so aku rasa sem nie keluar saya dan bahasa cina, 

tapi macamana pun aku kene buat dua karangan dan kene hafal. kalau tak silap aku markah untuk karangan sahaja 16 markah, besar tu beb, belum lagi kira kalau aku salah tulis dia bantai potong 0.5 markah. hadoi...

macamana aku boleh ambil bahasa mandarin? course aku wajib untuk ambil bahasa asing, disebabkan aku ni course sains teknologi kayu, dan bila bekerja memang dengan orang cina, maka bahasa mandarin paling sesuai.

aku memang sedia maklum mandarin kat upm silibus dari beijing language and culture university press. means dari beijing sana, order buku pun sebulan baru dapat. damn, aku tak sangka susah macam gini sekali.

by the way, ini contoh karangan yang aku copy dari buku dan aku reka sendiri..ahahah...layan....~~

****************************

我的名字阿尼斯。我在博特拉大学学习汉语。 我星期三和星期五学习汉语。我的汉语老师是 oi bi lee 老师。oi bi lee 老师很好。我觉得汉语的发音不太难,汉字很难。 

wo de mingzi jiao anis. wo zai botela da xue xuexi hanyu. wo xingqi san he xingqi wu xuexi hanyu. wo de hanyu laoshi oi bi lee laoshi. oi bi lee laoshi hen hao. wo juede hanyu de fayin bu tai nan, hanzi hen nan.

nama saya anis. saya belajar bahasa cina di upm. saya belajar bahasa cina pada hari rabu dan jumaaat. cikgu bahasa cina saya adalah oi bi lee. cikgu oi bi lee sangat baik. saya rasa sebutan bahasa cina tidak susah tapi tulisan adalah sangat susah.

*****************************
NOTA HANYU:

1. dalam hati memang menyesal, tapi bila dah belajar still menyesal

2. fikir balik bila kerja aku kena guna juga, dan bila pergi mana-mana, dengar orang cina cakap aku boleh tangkap sikit-sikit.

3. macamana pun, sila tunjur ajar bagi budak baru belajar, thanx a lot..

***********************************
FULL STOP
missblurry

7 ,000 yang sedang blur:

sastraboy said...

eh, teruskan!

gua sangat sangat sangat ingin belajar bahasa mandarin tu.

tak apa,

bak kata malique dan komrad : 'cuba lagi'.

haha. chaiyok!

misSbLurRy said...

sastraboy,

thanx bro...belajar la..xsalah kalau nak amik 3rd language, its gud for u btw...

ira mohd said...

cm besh. share2 laa lg. nk tau gk cmne bhse mndrin tuh ;)

misSbLurRy said...

ira,

insyAllah, nati aku share lg...mandarin tahap 1 je lagi pun...sikit2 boleh la..eheheh

FarhanaDr said...

Heeee.. Saya suke bahasa Mandarin.. Sebab berseni.. Orang Cina pun suka bila kita cakap Cina.. Teruskan belajar.. Kuatkan semangat.. Pasti boleh punye.. :)

misSbLurRy said...

farhana,

seni?huish...itu la..kene teruskan juga macamana pun..untuk tambahkan knowledge ok je..tp kalau untuk exam..tak sanggup la

huzai arshad chin said...

hen jian dan a..ni dang ren hui.jia y0u! ^^