Saturday, December 18

badan ku kesengalan

aku baru saja lepas balik dari kem, yer perjalanan yang jauh masa nak pergi, fuh!! kenangan tak dapat dilupakan dan aku tak pernah buat selama aku join mana-mana camp or trip or training and wat so ever la kan...

papehal aku nak ucapkan thanx pada kelab outward bounders sebab menghilangkan rasa boring aku di kala alam maya menjelma.

kepada owner kem sungai sedim iaitu encik adam, thanx atas layanan anda.

eh!! dah macam amik award la pula, ahahah by the way..now aku nak cerita kan sikit pengalaman aku selama 4hari 3 malam di sana.


********************

detik perjalanan :

masa pergi ambil masa 8 jam untuk sampai sebabnya pak cik bus tak tahu jalan nak ke sungai sedim tu. hurm...layu aku duduk dalam bus, sebijik mcm keropok lekor dah.

* masa balik,aku ambil masa separuh perjalanan dengan tidur secara besar-besaran sebab aku langsung tak dapat tidur dengan tenang kat kem. siap bawak anik sleeping beg, buat gaya macam tidur dalam bilik sendiri.

peristiwa menduga akal :


* baru aku faham perasaan orang lemas yang kat arus deras, aku alami masa buat tubing even air cetek paras lutut tapi di sebabkan deras memang tak akan boleh bangun, dengan kepala + bahu + bontot langgar batu, memang korang tak boleh fikir nak buat apa...nasib lah aku mampu fikir lagi sebab tak tahan kepala terhentak kat batu, alhamdulillah.


* di ganggu alam mistik, sampai sekarang aku tak dapat jawapan siapa yang goyangkan + main carik-carik kat khemah aku. masa kene tu pukol 3 pagi dan yang pasti aku memang sedar time tu sebab tak boleh tidur..macam biasa...bila dengar saja, terus aku kelubong kepala dengan sleeping beg then tak gerak-gerak dah...ahahah


* betul lah orang cakap..tahan berat atau angkat berat sampai nak terberak..ktorg main river crossing, halangan dia angkat sorang tanpa basahkan dia, guide adalah tali tapi kene fikir jalan yang lain..aku kene support tali yang lain angkat dia guna buluh..dengan air yang dalam+ deras..memang semua bergantung pada tali...dan aku sorang je yang support tali...perg!!!! 7 vs 1 = tercirit... 

peristiwa berjimba sakan:


* survival camp memang syok, first time aku naikkan api dengan guna kayu basah tak sampai 20 minit, fuh!! abis kudrat dah dok meniup bara api tue nak maintainkan api....tak payah dah nak g spa sebab dok depan api jaga nasi dalam buluh dalam 4 jam...memang salai habis...


* mandi kat luar tandas guna air paip memang syok..teringat zaman kanak-kanak..ahah mandi ramai-ramai rebut getah paip...


*******************

apa-apa pun aku enjoy dengan setiap aktiviti yang ada kat kem tu, benda pun dah lepas and aku pun dapat menambahkan ilmu dan kawan, memantapkan fizikal dan mental, belajar skill baru, and so on

yang paling penting sekali...menambahkan segala parut+gatal+sengal yang dapat dari kem nie...ahahha pacat oh pacat


*******************
keadaan luar khemah aku..nice !!

sungai sedim, view dari ketinggian 19 m

mari terbang!! view dari ketinggian 21 m

nasi yang hampir masak

edisi, jom cari port untuk melepas !!

jom makan !!

nasi keras + sayur pedas
  

keadaan dalam khemah aku, ahaks 

* gambar tak banyak sebab kekurangan kaki tangan untuk ambil gambar 

************************
FULL STOP

missblurry

16 ,000 yang sedang blur:

ernish shah said...

sgt adventure lahh! :)

nub said...

teringat kem utan.bhahaha

misSbLurRy said...

ernish shah,

ahaha nie basic je...

misSbLurRy said...

nub,

survibal camp kat kem hutan still manja beb..nie lg survive..perggg

nub said...

bgs la tu...
xdak laa pompuan lembik2 lagi an..sng keja laki..bhahaha

misSbLurRy said...

nub,

a'ah ye...ngelat eh,,,wakakka.....klo gitu x sempurna la beb

azi nur said...

seronoknye...ape rase mkn dlm buluh..mcm lemang kah...

misSbLurRy said...

azi nur,

rasa buluh....lemang rasa santan....nie rasa buluh...ahahah dah mcm panda bear dah

azHa said...

camping !! beshnyew

misSbLurRy said...

azha,

agak mmg best pon..hihihi

Syaifullah Arifin said...

Wahh..
seru tUh..
pemandanganx indah sangat...
aku suka sungai 'n mandi di sungai yg air nya jernih...

salam sahabat indonesia...
mari buadaykan saling coment mngcoment posting teman.. hehehe

misSbLurRy said...

syaifullah arifin

indah kan...ciptaan Allah...tak ternilai

iqbalhakimi said...

rindu kenangan bercamping..hehe..dah lama xmerasa..huhu..lawa lah air terjun..hehe

misSbLurRy said...

iqbalhakimi,

ada lagi lawa..lupa nak amik sebab sibuk duk masak nasi dlm buluh..alih2 da malam

NuSaNa NoSa 91 said...

bestnya.. rugi keen xjoin.. huk3~ T___T

misSbLurRy said...

nusana,

mmg sgt best