Friday, January 28

take note about this


first impression atau dalam bm nya...errr...ahaha...pandangan pertama kot? betul ker? tak kisahlah, apa yang aku nak cakap adalah, hal ni sangat penting bila kita hidup dalam dunia dengan pelbagai jenis manusia.

yes, ni melibatkan bersegi-segi bidang, diri sendiri dan juga orang lain, bagi aku korang kene sangat-sangatlah ambil berat hal ini. banyak advantage and disadvantage melibatkan hal 1st impression nie.

kita kene pandai behave bila berdepan dengan pelbagai jenis orang tak kira kat mana korang berada, bukan nak suruh hipokrit atau jadi orang lain, cuma perlu berhati-hati bila bercakap dan body language kena jaga.tak perlu cari publisiti murahan untuk dapatkan perhatian kan??

dalam masa yang sama juga, aku rasa tak perlu nak tunjuk kita ni sangat power or kita lah yang sangat berbudi bahasa, sopan or so on. cukup sekadar so so dengan diri kita sendiri.

ahahah korang pelik ke? kenapa aku bercerita hal ni?tak payah pelik, aku cuma kekadang curious sangat, susah ker kita nak belajar untuk sesuaikan keadaan diri dengan persekitaran yang baru?

kalau korang involve dalam bisnes, ni ada kaitan yang sangat penting untuk customer korang, boleh jadi bad or good influence. kalau kerja berjumpa dengan orang pun sama juga. pusing-pusing kita still kat situ juga,

bumi nie sfera bukan bulat..mueheheh...so memang tak kemana kan? andai kata memang habit korang jenis cakap kasar, sila lah berlajar untuk berubah sikit-sikit untuk soft spoken,...

aku? entah...dari segi mimik muka memang boleh jadi aku nampak sangat sombong or kerek, tapi nak buat macamane, ini muka aku, takkan aku nak pakai topeng doreamon je kan? 



so 1st impression ni juga, boleh dapat banyak andaian TAPI tolong jangan judge sebelum korang tegur sesama sendiri. sila jangan wat konklusi sendiri sedangkan korang belum bercakap dengan orang itu....

banyak juga cara boleh kita dapat dari segi 1st impression nie, contoh nya dalam message, chatting, telefon yang orang cakap tak payah jumpa face to face. dari elok orang nak bertanya atau berkawan, terus cancel....

banyak juga pengalaman aku yang real depan mata jadi. lagi-lagi jenis annoy..muahaha....dunno lah, saja nak tunjuk diri tue bagus? or diri tue lebih berbudi bahasa atau diri segala-galanya? no need guys, just be ur self and trying to learn to adept a new environment...

korang ade pengalaman yang ngok dalam hidup korang dari segi 1st impression?

********************************
FULL STOP

missblurry

8 ,000 yang sedang blur:

Eel said...

first impression tak semestinya menunjukkan personality sebenar seseorang tu! sy Pernah jumpe orang yg first2 sy ingat die pandai/tahu semua, tapi rupenye buat teori sendiri je.. =.="

misSbLurRy said...

eel,

yup..dat y ckp tue..xperlu nak tunjuk diri tue bagus....wat ape kan? so so sudah la

Mohd Ridhuan said...

first impression terhadap seseorang berbeza...
sejak-sejak praktikal...
semakin pandai menyesuaikan diri di persekitaran baru...
prepare untuk alam pekerjaan nanti..

nelly said...

yup .
kita kena sesuikan diri dalam apa cara sekalipun ..
=)

misSbLurRy said...

mohd ridhuan,

berbeza sehingga boleh jatuhkan imej sendiri....

gud luck for ur life

misSbLurRy said...

nelly,

wajib beb

nadey said...

1st impression ni khas tok org yg pndai bace org....maksud aku! aku slalu silap..........kalo aku kate die baik gile sumpah die lah yg tikam aku blakang! org yg aku benci tu la nnti jd kwn aku! so bile aku 1st thought (contoh la ) kalo ko ni ketiak busuk,,,,,,,,pengotor.....tp sebenrnye ko la plg pembersih!

Misz Mas. said...

ko blaja human communication ke blurry?ahaha..hebadd