Sunday, January 30

chef blurry #3 - homemade ice cream


milo choc ice cream:

bahan-bahan :

1 tin besar cucu cair
1 biji putih telur
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar gula
1 sudu kecil ovalet 
bahan perisa untuk ice cream

cara-cara penyediaan:

1. masukkan kesemua bahan di atas kecuali bahan perisa untuk ice cream, lepas itu korang putarkan adunan nie sampai sebati, lebih kurang 40-45 minit

2. make sure adunan nie jadi ringan eh atau senang cerita rupa bentuk dia macam buat whipped cream.

3. masukkan perisa yang korang suka, macam aku buat milo choc, so bila dah masukkan milo. kemudian putarkan bagi sekata adunan tue. jangan lupa rasa untuk kesedapan ice cream korang.

4. masukkan dalam peti ais dan biarkan sehingga beku. 

5. kemudian makan, muahaha tunggu apa lagi....oh ya, kalau nak buat deco-deco sikit, masa dia da beku sikit, taruk lah apa=apa yang korang nak, macam kacang ke, ikut cita rasa sendiri. 

6. selamat mecuba....

nota ice cream:

1. nie first time aku buat. rasa dia not bad, ala2 baskin robin...MUAHAHA

2. kalau korang letak milo, tak payah letak gula pun tak apa, manis rasa ice cream....

3. korang nak resepi cupcake ker???




******************************
FULL STOP

missblurry

8 ,000 yang sedang blur:

nelly said...

laparlah pulakk

misSbLurRy said...

nelly,

hujan seyh..mmg pewot rasa lapar

syafiqah khadiron said...

agak kalau makan sakit perut tak? HAHAHA :D buad nestle cornflake dgn honey pulak. nak belajar ni

Misz Mas. said...

ftt..jadi plak askem tu..haha.chef blurry!

misSbLurRy said...

syafiqah khadiron,

aku mkn stakat nie ok g beb.....ahahahahah

misSbLurRy said...

misz mas,

wooo badan je kayu....tgn wa lembut kalah sutera
ahahahahah

amare amor said...

terliur btol baca entri niiii

misSbLurRy said...

amera amor,

hihihi buat lah